zondag 8 april 2012

Het leven gaat door ...

27 maart 2012

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog iets gepost heb, maar daar zit het bezoek van twee belangrijke personen voor iets tussen. Mijn ouders zijn voor twee weken in Kenia geweest. Ze hebben kennis gemaakt met de dagelijkse bezigheden van hun zoon. Er waren toch wel enkele vragen die opgelost moesten worden. Zo zijn ze enkele dagen mee naar school gegaan. Ze hebben kunnen bekijken wat er ondertussen allemaal verwezenlijkt is, maar tegelijk hebben ze ook de schrijnende situatie kunnen zien. De vraag waarom ik hier nu zit, is voor een deel opgelost. Ze hebben gezien dat er iets gedaan moesten worden. Iedereen helpen gaat niet, maar stap voor stap kunnen we de mensen van het dorpje wel een beter leven geven. 

In het begin van hun verblijf was een beetje zoeken en aftasten. Zo kwamen ze in aanraking met de beachboys die hen letterlijk de kleren van het lijf vroegen maar na verloop van tijd wisten mijn ouders en hun reisgenoten hen op tijd van antwoord te dienen. Nadat ze deze jongens de pas afsneden, konden ze ten volle genieten van het prachtige land. Ze hebben zowel het drukke stadsleven in Mombasa gezien als de dorpssfeer in Maweni. Ook van het toeristische deel hebben ze ten volle kunnen genieten. Kortom, ze hebben het echt naar hun zin gehad.


De tweeling in het nieuw.

Waarschijnlijk hebben de lezers de verschillende blogs reeds gelezen. Op de blog van Quinten staat uitgeschreven dat we deze week de situatie van twee broertjes van zeer dichtbij meemaakten. Ik schets voor jullie even de situatie.

De twee jongens komen voor het eerste jaar naar de Rainbowschool. Ze hebben een leeftijd van 7 à 8 jaar, de exacte geboortedatum is niet gekend. Ze mochten bij juf Bernice in de klas komen zitten, in standard 1. Dit is echter alleen een indeling naar gelang de leeftijd. Er werd niet gekeken naar o.a.  de talenkennis. Dit speelt hen nu wel parten. Ze kunnen geen letter Engels begrijpen. Dit is niet enkel te wijten aan hun latere schoolgang. Als we naar hun thuissituatie kijken, komt het echte verhaal aan de oppervlakte. Dit is echt schrijnend. De kinderen leven bij hun vader. Hun moeder woont niet meer thuis. De reden is niet bekend. Tijdens de eerste weken op school werd er ons al gezegd dat hun thuissituatie niet normaal is. Hun vader komt vaak laat thuis. De kinderen moeten zelf voor eten zorgen, als ze al geld hebben om iets voor eten te kopen. Wanneer hun vader thuis komt, heeft hij vaak al genoeg gedronken. Dit gaat ten kosten van de kinderen waarvan wij ’s morgens de gevolgen zien. De kinderen hebben op hun rug zweepslagen, littekens van uitgedoofde sigaretten, snijwonden,… Hier blijft het ook niet bij. We kunnen de tweeling van elkaar onderscheiden omdat een van hen brandwonden heeft op zijn handen. Dit is ook het werk van de vader des huizes. 

De verwaarlozing is mensonwaardig. De kinderen leven in erbarmelijke omstandigheden. Omdat hun vader niet naar hen omkijkt hebben ze ook nog geen uniform voor de school. Dat is iets waar wij wat  aan wilden doen. Met het sponsorgeld hebben we al enkele dingen verwezenlijkt maar dit is eindelijk iets waar we zelf inspraak in hebben.  Het idee komt van Sofie. Zij heeft zich voor het grote deel ontfermd over deze twee jongens. Samen hebben we voor de jongens een uniform gekocht. Dit is nog maar het begin van het verhaal. Laat ons hopen dat er snel iets wordt ondernomen waardoor de kinderen echt kunnen stralen.

Vrijdag is Justus, de manager van Kebene, naar mij toegekomen om de situatie even te schetsen. Kebene is een Belgisch-Nederlands project om verwaarloosde en ouderloze kinderen op te vangen. Zij werden op de hoogte gebracht van de situatie van de twee jongens. Net zoals bij ons is het niet evident om de kinderen zomaar bij hun ouders weg te halen. Hier gaat een hele procedure aan vooraf. De eerste stap is om de kinderen even aan het woord te laten. Veel moesten ze niet zeggen, de zweepslagen en littekens van de uitgedoofde sigaretten op hun rug spraken voor zich. Justus schreef alles nauwkeurig op en nam de zaak onmiddellijk serieus. Zijn planning is nu om thuis ook de situatie te bekijken en even in gesprek te gaan met de vader. Daarnaast is de politie langs geweest om de zaak te bekijken. De leerkrachten denken dat de vader voor enkele jaren achter de tralies moet maar daar is nog geen uitspraak over. We houden jullie op de hoogte van deze situatie. Voorlopig lopen de twee jongens trots in de school rond met hun nieuw uniformpje, knappe mannen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten